Jak zlepšit pleť?

V tomto článku se dozvíte, jak nejlépe pečovat o svou pleť, co je dobré používat, čemu se vyhnout a jak docílit zlepšení kvality pleti.

Naše pleť je jakousi vizitkou na první pohled. Každý z nás přirozeně chce, aby jeho pleť byla čistá, vyživená a krásná. Co pro to ale můžeme udělat? To už velké procento lidí neví. Pojďme se tedy společně zaměřit na nejúčinnější postupy zlepšování naší pleti.

Na co si dát pozor při zlepšování kvality pleti

Prvním podtématem uvedeme, čemu je dobré se vyhnout při cestě za lepší pletí.

1. Nepřehánějte to s mléčnými výrobky

Mléčné výrobky nám poskytují mnoho důležitých živin pro naše tělo. Ovšem všeho moc škodí.

Mléčné výrobky obsahují určité složky hormonálního typu a jejich nadměrná konzumace může mít za příčinu ucpání pórů. Pokud jsou Vaše póry ucpané, je zde o mnoho větší riziko vzniku pupínků a následných jizev po nich.

Když budeme chtít jmenovat i jednotlivě nějaké výrobky, které toto způsobují, jedná se například o odstředěné mléko nebo máslo, které má za následek i větší tvorbu vrásek.

Co se tedy v tomto případě doporučuje, abychom tyto jevy zmírnili?

Zkuste klasické mléko střídat se sójovým nebo mandlovým mlékem. Případně zvyšte dávku zeleniny, která je skvělým pomocníkem při hydrataci a vyživování pleti.

2. Sůl nad zlato, ale na úkor pleti

Sůl je nejoblíbenějším dochucovadlem asi každého z nás. Ovšem pokud solíte hodně, může to mít za následek, že Váš obličej působí otekle a unaveně. To je způsobeno tím, že sůl zadržuje vodu v těle. Je to jednoduché. Čím víc soli, tím více oteklý nejen obličej, ale i celé tělo. Zkuste se tedy přemoct a solit o trochu méně.

3. A zase ten cukr

To, že rafinované cukry, nejsou kamarádi se zdravou, štíhlou a krásnou postavou, už víme. Ale cukr je pomyslným zabijákem i naší pleti.

Nadměrné procento cukrů v potravinách může způsobovat tak zvanou glukaci kolagenu, což znamená, že naše pleť tuhne a stárne o mnoho rychleji.

Pokud máte chuť na sladké, ale zároveň si chcete udržet zdravou a mladistvou pleť, vyměňte cukry za zdravé ovoce, které má v sobě navíc antioxidanty, které zpomalují průběh stárnutí.

4. Bílá mouka

Bílá mouka je poměrně velkým strašákem moderní doby. Není se co divit. Lidé po ní tloustnou, dokážou si na ní vytvořit závislost a co se pleti týče, po bílé mouce hojně vzniká akné. Je to tím, že mouka má opravdu vysoký glykemický index, který zvyšuje hladinu glukózy v krvi a tím nutí naše tělo produkovat inzulin. Jenže nadměrná produkce inzulinu způsobuje záněty, ze kterých může vzniknout i zmíněné akné.

Nejjednodušší věcí, kterou můžeme v tomto případě udělat pro svou pleť, je vysadit bílé pečivo a mouku. Nahraďte ji tedy moukou celozrnnou nebo snižte dávku těstovin a pečiva jako takového.

5. Mořské plody

Mnoho z nás miluje chuť mořských plodů a rádi si je dopřáváme nejen na dovolené. Ovšem i tato součást našeho jídelníčku může mít neblahý dopad na naši pleť.

Mořské plody a ryby jsou obecně známými zdravými potravinami. Ovšem kromě svých zdravých částí mají i vysoký podíl jódu, který u někoho může způsobovat větší výskyt akné.

Pokud si dary moře dopřáváte často a pozorujete na sobě velký výskyt akné, zkuste tyto potraviny omezit.

6. Červené maso

Opět jde o poměrně zdravou potravinu pro naše tělo, ale bohužel naše pleť to může odnést. Červené maso u některých lidí může urychlovat proces stárnutí naší pleti.

Je to z důvodu vysokého obsahu Karnitinu, které má za následek tuhnutí a tvrdnutí stěn krevních cév, což vede ke zmíněnému stárnutí.

7. Nenápadný zabiják alkohol

To, že alkohol ve větší míře škodí téměř celému našemu tělu, víme všichni. U pleti platí to, že zvýšená konzumace alkoholu naši pleť silně vysušuje. Vysušená pleť je o dost více náchylná k tvorbě vrásek, šupinatění či odlupování.

To byly nejčastější potraviny, kterým je dobré se vyhnout při cestě za hezčí a kvalitnější pletí.

Péče o pleť podle období

Teď se podíváme na to, jak zkvalitňovat pleť v průběhu jednotlivých ročních období.

Léto

Začneme tedy jarem a nadcházejícím létem. Začíná být horko, budeme se opalovat a pleť bude velmi namáhána. Co tedy udělat pro to, aby naše pleť v létě netrpěla?

1. Nepodceňujte slunce

Ačkoli pravděpodobně každý z nás má rád slunečné dny, slunce je největší hrozbou pro naši pleť. Kromě vysušení a rychlejší tvorby vrásek nám hrozí i rakovina kůže. Nepodceňujte tedy slunce a každý den chraňte svoji pleť pomocí SPF opalovacích krémů apod. Ovšem pozor! Nestačí si namazat obličej ráno a pak celý den chodit na slunci a mít dobrý pocit. Aplikaci ochranných přípravků byste měli provádět ideálně alespoň jednou za 2-3 hodiny.

2. Obrušujte svoji pleť

Ano, tohle možná zní trochu divně, ale Vaše pleť velmi ocení, když ji zbavíte již mrtvých a starých buněk. Existují například peelingové rukavice nebo samotný pleťový peeling, který je o něco jemnější než tělový peeling. Procedura by se měla opakovat alespoň 1x týdně. Díky tomuto postupu bude Vaše pleť vypadat zdravěji, zamezíte velkému ucpávání pórů a dokonce Vám vydrží déle Váš make up, který si ráno na pleť nanesete.

3. Hydratujte

Toto pravidlo platí u každé části našeho těla. Člověk zkrátka potřebuje k životu hodně vody. I Vaše pleť ocení, pokud ji budete dostatečně hydratovat.

Pro hydrataci pleti existuje nekonečná řada výrobků, ať už jsou to pleťové krémy, pleťové masky, zábaly, termální voda ve spreji a když jste zrovna mimo domov a nic z uvedených s sebou nemáte, pomůže i minerálka. Ovšem kromě pleťových přípravku nezapomeňte dodržovat pitný režim. Pokud budete dostatečně pít (minimálně 2,5lvody denně) a k tomu používat například denní hydratační pleťový krém alespoň 3x týdně, výsledky se dostaví téměř okamžitě a brzy si všimnete, že Vaše pleť vypadá zdravější a plnější.

4. Péče po opalování

I přesto, že se pravidelně mažete opalovacím krémem, se může stát, že se spálíte. V tuto chvíli byste měli jednat a hned použít péči po opalování. Velmi účinnou hojící složkou je Aloe Vera, kterou seženete nejen jako extrakt v pleťovém přípravku, ale poměrně snadno ji seženete i jako rostlinku. Pokud vlastníte rostlinu Aloe Vera, stačí ulomit jeden list a tekutinou z něj natřít spálené místo.

Pokud spálenou pokožku neošetříte, mohla by vám na ní zůstat ošklivá jizva či se může vytvořit pigmentová skvrna.

Zima

Teď se zaměříme na podzim a hlavně tu prokletou zimu.

V těchto obdobích už začíná foukat, pršet a začíná být chladno. To všichni dobře víme, ale jak se postarat o naší pleť, aby pokud možno netrpěla?

1. Zas a znova hydratuj!

Opět je zde velice důležité pleť hydratovat. Ač se to nezdá, mráz může naši pleť pořádně vysušit, dokonce více než slunce a napáchat tak velké škody.
V tomto případě sáhněte i po olejích. Nejlepším olejem pro pleť je tak zvané marocké zlato, kdy mluvíme o arganovém oleji. Tento olej pleť skvěle vyživí a hydratuje a v dnešní době jej seženete prakticky všude.

2. Nepřestávej pít

Samozřejmě myslíme nealkoholické nápoje ☺
Nejen v létě, ale v každém ročním období je dodržování pitného režimu velmi důležité pro celé tělo i pleť. 
Nezapomínejte, že kávu nepočítáme, protože káva naopak odvodňuje. Pokud si tedy dopřáváte kávu každý den, dejte si k ní vždy i sklenici vody.

3. Nezapomínejte na sebe ani v noci

V zimním a chladném počasí je důležité pečovat o svou i pleť i v noci. A jak na to? Je to jednoduché. Existuje obrovská škála produktů určených na noční péči. Nejčastěji se objevují noční pleťové masky, které jsou o něco hustotou hutnější, než klasické pleťové krémy. Pokud chcete zvolit vyloženě přírodní cestu, kupte si avokádo, v misce ho rozmačkejte a smíchejte s olivovým olejem a naneste na pleť. Avokádo je vhodné už jen pro své zklidňující účinky na podrážděné pleti.

Pojďme dále a řekněme si, jak pečovat o pleť různých typů.

Péče o pleť podle typu

Někteří z náš mají problematickou pleť. Jak o tuto pleť pečovat?

1. Péče o suchou pleť

Pokud trpíte suchou pletí, máme zde pro Vás pár typů, jak o ní správně pečovat a zlepšit tak její stav.

Suchou pleť způsobuje několik faktorů jakou jsou stárnutí, kouření, špatná pleťová kosmetika, která obsahuje velké procento alkoholu, chlór, časté koupání a sprchování se a nebo již několikrát zmíněná dehydratace. Ve zkratce byste tedy měli probrat Vaši pleťovou kosmetiku s odborníkem či dermatologem. Omezit, nebo úplně přestat s kouřením. Případně byste mohli přejít na zcela přírodní produkty bez alkoholu. Po koupání či sprchování pečujte o pleť a naneste na ní pleťový krém či masku. A opět … održujte pitný režim a opravdu jej nepodceňujte.

Dále může za suchou pletí stát nedostatek zdravých tuků a minerálů, které najdete nejen v potravinách, ale dnes i běžně dostupných doplňcích stravy.

Pokud se se suchou pletí potýkáte krátkodobě jen v určitých fázích nějaké doby, mohlo by to být například tím, že se často nacházíte v místnosti, kde je klimatizace a nebo i ve znečištěném prostředí, kde je hodně prachu nebo například výfukových plynů.

Posledním důvodem suché pleti může být dědičnost. Ano, to Vás moc nepotěší, protože v takovém případě se tento problém řeší hůře a většinou i dlouhodobě.

2. Péče o mastnou pleť

Opakem suché pleti je samozřejmě pleť mastná. Většinou je rozpoznatelná už jen proto, že obličej se leskne a tvoří se větší množství mazu. Jedinou výhodou takové pleti je, že je méně náchylná k tvorbě vrásek, ale i přesto chápeme, že ten, kdo trpí mastnou pletí, by se jí rád zbavil. Jak tedy postupovat?

Velkou chybu je používání mýdla. Mýdlo Vaši pleť může až extrémně vysušit, a tak byste se z jednoho problému dostali do druhého- opačného.

Mezi účinné kroky proti mastné pleti patří vyhýbání se stresu, protože mnohdy je naše pleť ovlivněna naši psychikou. Dále zamezte odírání a podráždění. Mastná pleť je o dost více náchylná k podráždění.

Zvolte čistící pleťovou vodu s obsahem alkoholu. Ano, zde to platí opačně. Alkohol Vám s mastnou pletí dokáže pomoci poměrně rychle a je tedy pro mastnou pleť na rozdíl od suché pleti velmi vhodný. Po čistění pleti je vhodné nanést JEMNÝ hydratační pleťový krém, který neobsahuje tolik mastnoty jako klasické krémy. Pomoci si můžete také například zmatňujícím make upem nebo pudrem, které do sebe mastnotu z Vaši pleti vstřebávají.

3. Péče o smíšenou pleť

Smíšená pleť by se dala považovat za nejvíce problematickou pleť vůbec, protože je to jakýsi kříženec mezi mastnou pletí a pletí normální. To znamená, že na jednu stranu musíme pleť hydratovat a používat pleťové krémy, aby se pleť nevysušila a nezačala šupinkovat. Ale na druhou stranu musíme pečovat o svoji T zónu (oblast v okolí čela a nosu ve tvaru T) a správně ji čistit, aby se již více nemastila. Takže jednoduše řečeno. O oblast, kterou máte mastnější, pečujte jako u mastné pleti a o tu oblast, kde nepozorujete žádné mastné ani suché výjevy, tam pečujte klasickými krémy a maskami.

4. Péče o citlivou pleť

Citlivá pleť trápí velké procento lidí a péče o ní není vždy úplně jednoduchá. Většinou lidé zkouší různé přípravky typem pokus omyl a čekají, co z toho vyjde.

Zde je pár typů, jak tedy o citlivou pleť pečovat.

Sledujte, kolik složek obsahuje Vaše kosmetika. Je-li jich více než deset, je vysoké riziko, že Vaše pleť na kosmetiku nebude reagovat dobře. Vyhledejte tedy nejlépe přírodní kosmetiku, která obsahuje maximálně 5 složek.

Nepoužívejte zbytečně parfémovanou kosmetiku. Vůně v kosmetice je spíš takovým malým bonusem, který by si lidé s citlivou pletí měli odepřít, aby se vyhnuli nepříjemným alergickým reakcím.

Nechte si poradit od babiček. Naše babičky znali a znají velkou řadu bylinek, které jsou také prospěšné pro citlivou pleť. Je dobré hledat kosmetiku, která obsahuje například Měsíček Lékařský, protože ten je pravděpodobně tou nejvhodnější bylinou pro péči o citlivou pleť. Pokud zabrousíme za hranice Evropy, vyzkoušejte bambucké máslo. Bambucké máslo naši pleť promastí a dokonce ji i chrání před sluncem.

Péče o pleť podle věku

Péče o pleť v mladém věku

V mladém věku by si člověk mohl myslet, že o svou pleť nijak pečovat nemusí. Opak je ale pravdou. V mládí se nám projevuje akné, černé tečky apod. Pokud o pleť dobře nepečujete, mohou vzniknout nevzhledně vypadající jizvy právě po neléčeném akné. 
Pleťové krémy jsou běžně rozdělovány podle zaměření na věkové kategorie a každá dermatoložka nebo kosmetička přesně ví, jaký krém Vám bude sedět nejlépe. Určitě se tedy ničeho nebojte a neváhejte se v obchodě zeptat.

Péče o pleť v postupujícím věku

Péče o pleť po třicítce, čtyřicítce a padesátce už nabývá na důležitosti vybraných složek. Pleť totiž přirozeně stárne a vysušuje se. Je dobré tedy zvolit hydratační krémy, krémy s omlazujícími účinky a obsahem kolagenu nebo případně liftingové krémy, které mají za úkol naši pleť opětovně vypínat, aby nepovolovala. U staršího člověka je totiž tvorba kolagenu o dost pomalejší, a tak je třeba podat pomocnou ruku. Pokud na sobě sledujete, že se Vám tvoří pigmentové skvrny, nezoufejte. I na barevné změny pleti existují jednotlivá séra a krémy, které mají za úkol tónovat Vaši pleť do jednotného odstínu.

Pevně věříme, že Vám tento článek odpověděl na Vaše dotazy, nebo Vás alespoň trochu nakopl k řešení Vašich problémů s nedokonalostí pleti.