Jak na vlnité vlasy?

V tomto článku si podrobně rozebereme, jak bychom se měli starat o své vlnité vlasy, co je pro ně nejlepší, co naopak nejhorší a jak jim všeobecně pomoct, aby byly stále silné a lesklé.

Každý člověk je unikátní, ať už povahou nebo vzhledem. A každý má geneticky dáno, jaké bude mít v dospělosti vlasy. Samozřejmě se tato vizuální stránka dá měnit pomocí všemožných přípravků, nástrojů apod. Pokud máte od přírody vlnité vlasy, tento článek je přesně pro Vás.

Určitě jste se jakožto majitelka vlnitých vlasů někdy setkala s obdivem okolí a větami typu: „Co já bych dala za tvé vlasy!“

Ovšem my dobře víme, že to nemáte jednoduché. Vlnité vlasy mohou vypadat opravdu nádherně, ale je třeba vědět jak na to, protože tento typ vlasů má velmi často tendence být vysušený, bez lesku nebo formy. Jak tedy na to?

1. Správný výběr vlasové kosmetiky

Pokud máte vlnité až kudrnaté vlasy, je velmi důležité, abyste si vybrali správnou vlasovou kosmetiku, nejlépe takovou, která je navržena přímo pro Váš typ vlasů.

Kosmetika navržená pro vlnité až kudrnaté vlasy obvykle obsahuje dostatečné množství složek, které pomáhají vlasům zůstávat plně hydratované a zdravé. Dále obsahují i složky, které dokážou Vaši hřívu zkrotit a Vy si tak můžete vytvořit vytoužený účes.

Velmi dobrým tipem na péči o vlnité vlasy, které potřebují hydrataci je tak zvané tekuté hedvábí. Jedná se o olejíček, který si po dvou až třech kapkách stříknete do dlaně a poté jej rozetřete po celé délce vlasů a nejlépe do konečků. Tento přípravek vlasy hydratuje rozhodně více než například pouhý hydratační šampon. Je důležité Vás však upozornit, že po aplikaci tohoto olejíčku je vysoce nevhodné použít žehličku na vlasy. Je to logické. Pokud na vlasy aplikujete olej a pak vlasy skřípnete mezi žhnoucí strany žehličky, olej se může začít škvařit, stejně jako když jej dáte na rozpálenou pánev. Zde se olej škvaří a porušuje tím kvalitu vlasu o mnoho více, než byste si kdy mysleli.

Co se týče barvy na vlasy, snad Vám ani nemusíme říkat, že jakákoli trvalá barva na vlasy jejich struktuře opravdu škodí. Barva vlas oslabí a ten poté podléhá lámavosti. Pokud si vlasy pravidelně barvíte, nezapomeňte na nákup vlasové kosmetiky, která je zároveň navržená přímo pro barvené vlasy a obsahuje složky, které strukturu vlasu mohou posílit. Další alternativou barvení vlasů je Henna. Henna je přírodní barva, která není plná chemie a amoniaku jako klasické barvy na vlasy. Nevýhodou henny je to, že se nedají sehnat všechny odstíny a barva se vymyje podstatně rychleji, než ta chemická.

2. Střihněte je

Ano, vlnité vlasy jsou dost často nepoddajné a těžké a suché. V tomto případě skvěle pomůže pravidelné prostříhávání. Vaše vlasy budou lehčí, čímž se Vám uleví právě například v období léta a hlavně se Vám budou lépe tvořit účesy. Navíc prostřihávání funguje jako skvělý tah pro regeneraci Vaší hřívy. Čím déle nepodstoupíte prostřihávání, tím horší bude stav Vašich vlasů. Kromě prostřihávání dbejte i na pravidelné zastřihávání konečků, čímž se zbavíte třepících se konců, které by mohly ničit Vaše vlasy i do delších rozměrů. Obecně se doporučuje navštěvovat kadeřníka alespoň 4x do roka.

3. NE tepelnému stylingu.

Tepelné úpravy nesvědčí žádnému typu vlasů. Chcete-li mít zdravé, lesklé a hebké vlasy, měli byste se vyhnout pokud možno všem tepelným stylingům. To znamená:
a) Nechte vlasy schnout přirozeně na vzduchu a nepoužívejte fén.
b) Vyhýbejte se žehličkám na vlasy nebo kulmám.
c) Když už se jim nevyhnete, vždy používejte vlasovou kosmetiku, která slouží pro ochranu před vlivy tepla.

4. Doplňujte potřebné vitaminy a minerály

Není nic špatného na tom, zajít si do lékárny, zdravé výživy, specializovaného obchodu či na internet a zakoupit si doplňky stravy, které jsou navrženy a vyrobeny tak, aby pomáhaly přímo Vašim vlasům. Pro správný růst vlasů je velmi důležitý zinek, železo, vitamin A, vitamin, B, vitamin C, vitamin D a vitamin E.

Dalšími důležitými složkami jsou pak i proteiny.

Vitamin A je důležitý pro naše buňky, které zajišťují růst vlasů. Mimo to tento vitamin pomáhá tělu tvořit sebum, což je olejovitá substance, která zvlhčuje pokožku hlavy. 
Pokud budeme tento vitamin hledat v potravinách, jsou vhodné:

Rostlinné:

  • Sladké brambory
  • Mrkev
  • Tykev
  • Špenát
  • Kapusta

Živočišné:

  • Mléko
  • Jogurt
  • Vejce

Vitamin B je asi nejznámějším vitaminem k podpoře růstu vlasů a nehtů. Nazýváme ho také biotin a nedostatek tohoto vitaminu má za následek velké vypadávání vlasů. Ovšem v dnešní době je nedostatek biotinu v těle velmi vzácný, protože tento vitamin obsahuje velké množství běžných potravin.

Například:

  • Celozrnné pečivo
  • Maso
  • Mandle
  • Mořské plody
  • Listová zelenina

Vitamin C známe pravděpodobně již všichni od dětských let. Naše tělo ho potřebuje k výrobě kolagenu, což je taky velmi důležitá součást procesu růstu vlasů.

Kde ho najdeme?

  • Citrusy
  • Jahody
  • Papriky

Dostatek vitaminu D zabraňuje tak zvané alopecii, což je odborný název pro vypadávání vlasů.

Tento vitamin dokáže pomoci při tvorbě nových vlasových váčků, odkud rostou vlasy nové. U tohoto vitaminu je třeba dbát, zda- li ho máme dostatek a najdeme ho například v tučných rybách, oleji z tresčích jater nebo v některých druzích hub. 
Jinak je také určitě vhodné zakoupit si doplněk stravy, který ho obsahuje dostatečné množství.

Posledním zmíněným vitaminem bylo E. I tento vitamin vysoce podporuje růst vlasů a můžeme ho najít hlavně ve slunečnicových semínkách, mandlích, špenátu nebo avokádu.

Zinek je velmi důležitý minerál pro naše tělo. Mimo jiné hraje důležitou roli při růstu a péči o poškozené vlasy. Mimo to pomáhá žlázám okolo vlasových váčků, aby fungovaly správně tak, jak mají. Pokud chceme najít zinek v potravinách, běžte do supermarketu a sáhněte po:

  • Hovězí maso
  • Ústřice
  • Špenát
  • Čočka

Posledním zmiňovaným minerálem bylo železo. Úlohou železa je pomoc červeným krvinkám dopravit kyslík do buněk po celém těle. Díky této funkci se z něj stává velmi prospěšný minerál i pro naše vlasy. Nedostatek tohoto minerálu má za následek chudokrevnost, což je jednou z hlavních příčin vypadávání vlasů. Potraviny, které jsou bohaté na obsah železa jsou například mušle, vejce, opět špenát, čočka nebo červené maso.

5. Chraňte své vlasy před sluncem

Ano, málokdo ví, že i vlasy potřebují ochranu před UV zářením. Nejjednodušší a nejzákladnější forma ochrany je pokrývka hlavy, ovšem v dnešní době se dají téměř v každé drogerii zakoupit i speciální masky na vlasy nebo spreje, které v sobě skrývají UV filtr a při ochraně to výrazně pomůže.

6. Kartáč není kamarád

Pokud máte hustější a vlnitější vlasy, měli byste vědět, že pokud češete své suché vlasy kartáčem, výrazně jim škodíte. Vlasy se lámou, cuchají, ztrácí svou kvalitu. Dále je také důležitý výběr kartáče. Nikdy si nekupujte kartáče, které mají odděleně trn a na něm kuličku. Do tohoto spoje se Vám vlasy budou zasekávat a trhat se, aniž byste si to nějak výrazně uvědomovali. Kupte si tedy kartáč, kde je trn s kuličkou jedním dílem a nejlépe kartáč, který je větší a má širokou plochu. Takový je na vlnité vlasy absolutně nejvhodnější. Pokud však preferujete hřebeny, zvolte takový, který má řídké zuby a je tam minimální riziko, že se Vám do něj vlasy zacuchají, což velmi často končí i nepříjemným a nevzhledným odstřihnutím.

Obecně se doporučuje, že lidé s hodně vlnitými až kudrnatými vlasy by je měli česat, když jsou vlhké, osušené ručníkem a nejlépe ošetřené kondicionérem, který česání usnadní. Ve chvíli, kdy vlasy uschnou, je vhodné je již pouze prsty upravit do požadovaného vzhledu.

7. Trvalá ondulace? HOROR

Mnoho z nás vždy toužila po krásné vlnité až kudrnaté a husté hřívě. Trvalá ondulace toto slibuje, ale není dobré se jí poddat a skutečně ji podstoupit, pokud máte své vlasy rády.

Trvalá ondulace je dnes už poměrně známým strašákem, protože ve většině případů tato procedura Vaše vlasy opravdu zničí a nejhorší na tom je, že trvalá je jak již název napovídá téměř napořád. Samozřejmě, se toho dá postupem času zbavit, ale jednoduché ani zdravé to rozhodně není.

8. Sušení vlasů- obecně rozšířený omyl

Možná Vás následujících pár vět opět překvapí, ale pamatujte na to, že ani vlnité, ani žádné jiné vlasy netřeme ručníkem!

Jak tedy se Vaše vlasy osuší?

Nejlepší způsob je vlasy zabalit do ručníku a vytvořit tak zvaný turban. Ručník si poté necháte na hlavě pár minut, dokud se přebytečná vlhkost z Vašich vlasů nevsákne do ručníku.

Pak ručník sundáte, můžete vlasy postříkat sprejem pro usnadnění rozčesávání, rozčešete a necháte přirozeně uschnout.

Pokud budete následující body a poznatky dodržovat, jak se zde píše, měli byste se setkat s příznivými výsledky a Vaše vlnité vlasy, by měly být krásné, pevné, zdravé a celkově kvalitní. Ovšem pokud se výsledky nedostavují, vlasy se nelepší, vypadávají a vlny jsou suché a poškozené, zkuste zajít za svým lékařem a domluvte se na dalším postupu. Vždy je možné že trpíte genetickým problémem jako je například plešatění, kdy je péče a postup o dost složitější.

Poznatky z tohoto článku můžete samozřejmě předat i Vaším známým, kteří vlnité vlasy nemají, ale některé body jsou stejné pro všechny typy vlasů.

Pevně věříme, že Vám tento článek odpověděl na Vaše dotazy a líbil se Vám a budete brzy spokojeni se svojí hřívou.