Co je to detoxikace organismu?

Detoxikace, z latinského toxicus, v překladu znamená jedovatý, jde tedy o proces odstranění nějaké toxické látky. Detoxikace organismu tedy znamená očistu těla od všech nežádoucích a pro naše tělo neprospěšných látek. Můžeme mluvit například o alkoholu, vdechování cigaretového kouře či nadměrném užívání léků. Toxiny (látky, které znečišťují naše tělo) se ale nachází téměř všude a často si to ani neuvědomujeme. Detoxikace organismu je proto pro naše zdraví velmi důležitá a neměli bychom ji házet za hlavu.

Detoxikace a očista organismu je přirozený proces těla, jehož cílem je vyloučit z těla nežádoucí škodliviny. Tento proces probíhá prostřednictvím jater, ledvin a střev. Při nezdravém životním stylu – nesprávné stravě, sedavém zaměstnání nebo i při nedostatku spánku se organismus rychleji zanáší a následkem je, že se přirozený proces čištění těla zpomaluje a je pro správný chod organismu nedostačující. Právě proto je potřeba využít prostředků, které napomáhají k pročištění těla.

Možná si říkáte, že tohle se vás netýká. Zamyslete se ale nad svým životním stylem – nejsou to jen a pouze nadměrné pití alkoholu či cigarety, co našemu zdraví škodí. Je to i spěch, stres, časté rozčilování či častý pobyt u rušných silnic, jejichž okolí je plné výfukových plynů. Zdraví máme jenom jedno a je potřeba o něj dbát. Denně jsme vystavováni spoustě toxinům a situacím, které nám ubírají na síle. Spousta lidí neví, co pojem detoxikace organismu znamená a tak mu nedůvěřuje. Není ale třeba se bát, naopak – našemu tělu to rozhodně prospěje.

Nejvíce vám poděkují játra, která patří mezi hlavní filtry našeho organismu a neutralizují, ničí a vylučují toxiny.

Proč náš organismus vystavit detoxikaci?

V tomto článku si podrobně rozebereme, proč je dobré podstupovat detoxikaci organismu a jak co nejefektivněji postupovat. Detoxikací rozumíme očistu těla, která má za cíl zbavit naše tělo nepotřebných škodlivin. V našem těle působí detoxikace přirozeně a stále, ovšem je dobré ji jednou za čas posílit zdravější stravou, doplňky stravy a pravidelných pohybem.

Naše tělo je jakousi schránkou, kde se bohužel ne vždy ukládají jen ty dobré živiny, vitamíny apod.
V každém těle každého člověka na této planetě najdeme i spoustu škodlivých a nepříznivých látek, kterých je dobré se jednou za čas zbavit, nebo je přeměnit v látky prospěšné. Ovšem můžeme svému organismu pomáhat i pravidelně a cíleně, víme-li jak na to.

Existuje řada naprosto běžných potravin, které vám v detoxu mohou skvěle pomáhat, ba i hrát v něm hlavní roli. Mezi tyto blahodárné potraviny řadíme například sladkovodní řasy Chlorella, citrusy, luštěniny a různé bylinky jako jsou: Ostropestřec mariánský, Smetanka lékařská (pampeliška), Řepík lékařský, Jitrocel kopinatý nebo Kopřiva dvoudomá.

Toto jsou bylinky, které jsou běžné a k dostání po celé České republice. K nim pak můžeme přidat i velmi zdravé a léčivé byliny z Asie (Šišák bajkalský, Gardénie jasmínovitá aj.), které v dnešní době také není obtížné sehnat.
Detoxikaci organismu však musíte provádět řízeně a postupně. Tělo musí být na tento proces dostatečně připraveno, protože pokud se tak nestane, mohla by se objevit tzv. Detoxikační krize. 
Tento termín znamená, že náš lymfatický systém, ledviny a játra nejsou na detoxikaci a vyloučení škodlivin připraveny a škodlivé látky se začnou vylučovat například kůží, čímž mohou vzniknout nepříjemné ekzémy a jiné kožní problémy z důsledku usazení určitěho procentra škodlivin v kožních a podkožních oblastech.

Proto je tedy důležité zmíněné orgány připravit a zvýšit jejich činnost. Toho docílíme zvýšením jejich frekvence činnosti a zprůchodněním detoxikačních cest.

Nežádoucí vliv škodlivin

Při zanesení organismu dochází k mnoha potížím. Nejdříve se začíná projevovat neustálá únava, dále se přidávají příznaky, kterými jsou:

  • Pálení žáhy, potíže při zažívání a trávení,

  • Stres, vyčerpání, špatná nálada a nespavost,

  • Vypadávání vlasů a třepení nehtů,

  • Pocity těžkosti a častá onemocnění.

A jak poznám, že můj organismus potřebuje detoxikaci?

Kdy poznáte, že tělo touží po odpočinku a očistě – po detoxikaci? Jste unavení, oslabení a i ta cesta do obchodu pro vajíčka vám přijde delší než maraton. Trápí vás akné, ačkoliv vám vaši pokožku vždycky všichni záviděli. Jste nachlazení a už jste vykoupili všechny papírové kapesníky, co v obchodu měli. Nespavost je dalším příznakem, že tělo potřebuje „nový start“.

Celulitida a výkyvy naší tělesné váhy jsou dalším projevem. Naše tělo zkrátka není robot a stejně tak, jako někdy potřebujeme „vypnout“ naši mysl od každodenních starostí, potřebuje někdy „vypnout“ i naše tělo.

S tím souvisí další bod, proč je detoxikace organismu tolik prospěšná. Nejde pouze o očistu těla, ale i duše. Posílíme tedy naši mysl, imunitu a dodáme tělu potřebnou sílu. Organismus je lépe připraven např. přijímat vitamíny z přirozené stravy.

Obecně o detoxikaci

Obecně se tvrdí, že orgánům stačí sedmidenní očistná kůra, která jim dopřeje čas pro obnovu správné funkce a následnému zvýšení výkonu. Po krátkodobé očistě však znovu dochází k zanášení a zpomalování funkcí organismu. Je tedy nezbytné se o své tělo starat pečlivě a neustále.

Samozřejmě, že nejlepší cestou je změna životního stylu – přidat do svého života více pohybu, jíst zdravě a vyváženě, nestresovat se a dopřávat tělu tolik potřebný odpočinek. ALE! kolikrát jsme se o to všichni pokoušeli, kolikrát jsme začali cvičit a celkově žít zdravě – tolikrát, kolikrát jsme i skončili.

Základem všeho je dostatečný příjem tekutin, pohyb a vyvážená strava. Jako nejlepší pro naše tělo se doporučuje voda nebo neslazený ovocný čaj. Důležité je pít pravidelně, aby se tělo mohlo toxinů zbavovat. Denně bychom měli vypít 3 až 4 litry.

Pohyb je nejlepší v přírodě. Vydejte se tedy o neděli s rodinou na procházku do přírody namísto sledování filmu. Užívejte si společné chvíle, hýbejte se nebo se zkrátka nechte fascinovat přírodou. Má co nabídnout, tak si toho všímejte. Strava by měla být vyvážená, při detoxikaci by nás ale neměla zatěžovat. Dbejte především na dostatek zeleniny, celozrnného pečiva (pozor, neplést s vícezrnným), luštěnin a ovoce – to však v rozumném množství. Vyvarujte se mastným jídlům, uzeninám, cukrovinkám. Omezení kofeinu, černého čaje alkoholu a cigaret je dalším nezbytným bodem pro detoxikaci organismu.

Zajít si můžete také na masáž či wellness. Ty samy o sobě sice nejsou schopny přímého čistění, ale působí příjemně, pohladí vás po duši a vyvolají pocit pohody. Jejich účinek na naši imunitu je také pozitivní.

Jak začít s detoxikací?

1. Upravte svou stravu.

Mezi velmi prospěšné potraviny patří luštěniny, které naše tělo zbavují přebytečného sodíku a obsahují velké množství minerálů, sacharidů, B-komplexu, vápníku, fosforu, aminokyselin a antioxydantů, které ničí i volné radikály.

Další složkou správného stravování je jednoznačně i LISTOVÁ ZELENINA. Například špenát je skvělou potravinou, kterou bychom měli zařadit do našeho jídelníčku, pokud chceme docílit správného zažívacího rytmu a pročištění střev.  Je také bohatým zdrojem železa, vitamínu C, kyseliny listové, luteinu a betakarotenu, který zlepšuje i činnost našich svalů a očí. Některé druhy listové zeleniny mohou zmírňovat i příznaky Alzheimerovy choroby.  Mezi další doporučované potraviny se řadí sladké brambory, avokádo nebo špagetová dýně.

2. Dodržujte pitný režim

Už od dětství nás doma, ve školce i ve škole upozorňovali, že je důležité vypít denně alespoň 2 litry vody. Pokud chcete detoxikovat váš organismus, doporučuje se pít vodu s citronem. DŮLEŽITÉ  ale je, pít vlažnou vodu a nikoli studenou. Vlažná voda s citronem stimuluje trávicí proces, čistí játra a podporuje tvorbu žluči, která je nezbytná pro správné zažívání. Voda s citronem také pomáhá snižovat tlak, čistit krev, zmírňuje překyselení a bolest žaludku. Naopak studená voda dokáže tělo vyčerpávat podobně jako stres.

3. Pohybujte se a relaxujte

Každý, kdo chce udržet své tělo zdravé, se musí hýbat. Lidé, kteří mají sedavé zaměstnání, by si po práci měli dopřát nějakého zdravého pohybu v podobě běhu v přírodě, domácího cvičení, jógy apod. Důležitý je ale také relax. Pokud je člověk vystresovaný, nemá na nic čas ani chuť, jeho metabolismus se zpomaluje a organismus se plní škodlivinami, které tělo bez pomoci není schopné vyloučit.

Zahajme detox!

Na evropském trhu existuje řada několika doplňků stravy, které je vhodné užívat při detoxikačním procesu. Většinou jsou tyto doplňky složeny z velkého množství tělu prospěšných bylin, i těch výše zmíněných.
Při zahájení detoxu je důležité vybrat jednu variantu, která vám bude sedět nejvíce. Mezi 3 nejznámější varianty detoxikačního procesu patří:

  1. Jednodenní až třídenní půst
  2. Zdravé stravování+ užívání bylinných koncentrátů, doplňků stravy
  3. Na týden až měsíc vyloučit pevnou stravu a pít pouze smoothie+ doplňky stravy a bylinné koncentráty.

Varianta A může být pro někoho velmi náročná, ač se zdá jednoduchá. Jednoduše jde o to, že po dobu 24-72 hodin nesmí osoba přijmout žádné jídlo. Pouze pije vodu s citronem, nebo pro rychlejší práci střev si může vodu lehce osolit. Tato metoda vyžaduje opravdu hodně vytrvalosti.

Varianta B je asi nejpoužívanější metodou detoxu, protože se zdá být nejjednodušší. V podstatě se člověk zaměří na dlouhodobé a správné fungování jeho těla. To znamená, že začne pravidelně cvičit, běhat, jí zdravě, vyhýbá se fast foodu, sladkostem apod. Ze všech 3 variant tato může mít nejdelší účinnost. Celkově se počítá s tím, že člověk bude tuto metodu praktikovat déle než den či týden. Správnou činnost jater, střev a ledvin může podporovat zmíněnými doplňky stravy nebo bylinnými koncentráty.

Varianta C je v dnešní době populární, avšak stále není nejoblíbenější. V této metodě si mixujete ovoce, zeleninu a případně nějaké bylinky a tento koktejl pijete místo pevné stravy. Tím, že člověk přijímá pouze tekutou nebo polotekutou stravu, dokáže velmi rychle pročistit střeva, zrychlit metabolismus a zaktivovat trávicí systém jako takový. Bohužel výroba těchto smoothie může být finančně nákladnější, a proto od ní někteří odchází.