Imunita a imunitní systém

Imunita znamená v češtině obranyschopnost a tento pojem zná už i malé dítě a každý z nás. Je to pro nás nesmírně důležitá věc, kterou si musíme chránit, aby naše tělo mohlo fungovat tak, jak má.

Imunitu si můžeme rozdělit na dva poddruhy a těmi jsou:

  1. Imunita vrozená
    Tento druh imunity obsahuje víceméně i všechny ostatní druhy, ale ne úplně na sto procent. Je to imunita, kterou máme od dětství v těle a která nás chrání před základními typy bakterií apod. Zkrátka jak název napovídá, s tímto druhem imunity se již narodíme a naše tělo s ní pak dále pracuje i po porodu.
  2. Imunita získaná
    Zde se jedná o imunitu, kterou jsme získali až v průběhu nějaké nákazy/onemocnění , kdy tělo bojuje s bakteriemi spojené s danou  nemocí.

Už od dětství slýcháme, jak je dobré jíst vitamíny, ať už v podobě sladkých doplňků stravy, nebo v podobě ne moc dobře chutnajících kapslí.

V současné době existuje nespočet těchto preparátů a my si zde řekneme, které složky, vitamíny a minerály, by produkty z této řady měly obsahovat.

Jak posílit imunitu

Pojďme se tedy podívat jak posílit imunitu u dospělého člověka a dítěte.

Nejjednodušším základem, co můžeme pro své tělo udělat,abychom se brzy cítili lépe a měli více energie, je zlepšit své stravování. Zdravá strava možná někomu nezní jako atraktivní plán, ale pokud si vše pořádně prostudujete, věřte, že Vás to začne po chvíli bavit. Nejen že se člověk začne právě po všech stránkách cítit lépe, ale i ze zdravých potravin se dají vytvořit opravdu lahodná a bohatá jídla pro naše tělo. Jak tedy na to?

Vyhýbejte se cukrům.

V tomto případě myslíme samozřejmě cukry jednoduché (sladké). Tyto cukry totiž omezují správnou funkci bílých krvinek, které v normálním stavu pohlcují škodlivé bakterie v našem těle. Dále se nám v těle díky cukrům ukládají nezdravé tuky, které oslabují naší imunitu a zpomalují metabolismus. Ano, když sníte nějakou potravinu, kde je těchto cukrů požehnaně, cítíte, že máte najednou více energie. Ale tento jev je pouze krátkodobý a našemu tělu spíše ubližuje. Zkuste tyto cukry vyměnit za zdravé ovoce nebo cereálie a pomozte tak své imunitě ke správnému fungování.

Užívejte probiotika

Určitě jste už někdy někde četli nebo viděli nějakou reklamu, kde se mluví o střevní mikroflóře. Ano i toto je nedílná část správného posílení imunitního systému. Probiotika jsou mléčné například mléčné bakterie zvané lactobacily nebo bifibakterie, které najdete třeba v obyčejném kefíru. Tyto bakterie jsou velmi příznivé pro správný chod našeho tlustého střeva, což je jeden z nejdůležitějších orgánů co se imunity týče. Lactobacily v našem těle zařídí, aby v organismu nepřežívaly patogenní mikroorganismy, aby naše PH bylo ve správné rovnováze a zvyšují naši obranyschopnost, o které se tu bavíme.

Doplňte vitamíny a minerály.

Ano, velmi důležitou složkou naší stravy jsou právě vitamíny a minerály. Bez nich budeme vždy jak bez života a každá nemoc, která se o nás pokusí, má opravdu velikou možnost nad námi zvítězit a ublížit nám.

Co se obranyschopnosti týče, je pro nás nejdůležitější velmi známý vitamin C a nejlépe v kombinaci se zinkem a selenem. Pokud jste kuřáci, těhotná nastávající maminka nebo starší člověk, měli byste dávku tohoto vitamínu a minerálů zvýšit, jinak je doporučená denní dávka asi 200 mg vitaminu C. Skvělým pomocníkem v tomto případě mohou být doplňky stravy přírodního rázu.

Když teď vynecháme jídlo a pestrou stravu, pojďme se podívat na další tipy, jak imunitu zvýšit a cítít se lépe a bezpečněji.

Očkování

Všichni vědí, že pro člověka je dobré absolvovat určitá očkování. Co se při takovém očkování vlastně v našem těle děje? Nejedná se o léčení, jak si někteří omylně myslí. Naopak u očkování se do těla vpraví určité množství méně nebezpečných bakterií nebo bacilů a naše tělo se tím dostává do stavu pohotovosti a začne s těmito hosty bojovat a díky tomuto boji je pak tělo připravené i na horší a závažnější boje. To je tedy proces očkování.

Glukany

Další velmi přínosnou a důležitou složkou pro naše tělo jsou Glukany. Jedná se o aktivní polysacharidy, které můžeme získat například z buněčných stěn některých hub, mezi které patří například všem velmi známá Hlíva ústřičná. Tyto polysacharidy jsou schopné podporovat obranné reakce našeho organismu a skvěle pomáhají například i při chřipce nebo různých zánětech v těle. V dnešní době už je velmi snadné zakoupit i čerstvou Hlívu ústřičnou v klasickým supermarketu a dají se z ní připravit opravdu velmi chutná jídla. Pokud ale nejste fanoušek hub, v každé lékárně nebo specializovaných obchodech zakoupíte tobolky, které obsahují zmíněné látky získané z hub a stačí Vám asi tak 2x denně zapít jednu tobolku a svému tělu pomůžete více, než byste čekali.

Abychom byli přesnější, funkce glukanů spočívá v tom, že spouští proces makrofágů, což jsou imunitní buňky, které pohlcují cizorodé látky v těle v podobě virů, bakterií apod.

Echinacea

Seznamte se také s kamarádkou našeho těla Echinaceou. Někdo z Vás ji možná zná pod názvem Třepatka nachová, u které využíváme její kořen, ve kterém se nachází nejvíce účinných látek.  Tento malý zázrak v našem těle působí jako antivirotikum a stimuluje funkce našeho imunitního systému. Je tedy skvělý užívat echinaceu jako prevenci nebo při léčbě nachlazení a chřipky. Zároveň ovšem funguje jako látka s antibakteriálními účinky. Pro naše tělo bychom měli užívat větší množství třepatky a nejlépe alespoň po dobu 8 týdnů, aby se účinek opravdu projevil v plné síle. V tomto případě je nejlepší zajít rovnou do specializovaných obchodů či lékáren, kde mají echinaceu v podobě tobolek nebo sirupů, kde je velká koncentrace potřebných látek.

S podobnými účinky jako u třepatky se můžete setkat například i u česneku, cibule, pórku nebo brusinek, což jsou potraviny, které přezdíváme přírodními antibiotiky.

Všechny tyto přípravky můžete podávat i svému dítěti, ale VŽDY se poraďte s pediatrem o množství a koncentraci látek, které chcete dítěti dát.

Homeopatika a imunitní systém

Homeopatika jsou skvělý a oblíbený pomocník na posílení imunity. Homeopatie je metoda alternativní medicíny, kde jde o to, podat člověku vysoké množství zředěných aktivních látek, které při zvýšené koncentraci mají podobné příznaky jako léčená nemoc. Skvělým bonusem této alternativní léčby je to, že po těchto přípravcích se nedostavují vedlejší účinky. Takže můžeme říct, že je to něco podobného jako očkování bez jehel. Ovšem o užívání homeopatik je vhodné se vždy poradit s Vaším lékařem.

Pokud homeopatii příliš nevěříte, nevadí. Probereme si zde i léky na posílení imunity.

Léky na posílení imunity

Dnešní farmaceutický trh s přípravky na podporu a posílení imunity je opravdu značně bohatý. Člověk si může vybrat z několika desítek až stovek produktů, které mu sice s daným problémem pomohou, ale všechny tyto přípravky většinou obsahují vesměs to samé.  Pravděpodobně každý lékař Vám jako první nabídne vždy přípravky s vysokým obsahem vitamínu C, kde máte procento vitamínu tak vysoké, že byste ho nesehnali ani v 10 kusech pomerančů nebo citronu. Tento přípravek většinou mívá postupné uvolňování v těle, aby nemohl nastat efekt předávkování se. Předávkování Vitaminem C se zpravidla dostaví v podobě zvracení, průjmu nebo nějaké kopřivky, pupínky.

Dalším hlavním produktem pro posílení imunity jsou betaglukany, které se dají získat buď z přírodních zdrojů a nebo se již dají vyvinout uměle. Pokud to však jde, dejte přednost přírodním zdrojům, které jsou vždy prospěšnější pro Vaše tělo.

A poslední látky produktů pro imunitní systém, které stojí za zmínku, by měly být určitě nukleotidy, peptidy a aminokyseliny.

Nukleotid je součást důležitého enzymu, který má blahodárný vliv na lidský nutriční a energetický metabolismus.

Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem peptidů a proteinů. Samotné aminokyseliny dokážou účinkovat na metabolické pochody těla. Jsou skvělé i na rychlé zotavování těla po fyzické zátěži. Proto se doporučují užívat například po náročné manuální práci a nebo po cvičení ve fitness studiu.

Opět je vhodné říci, že pokud máte v plánu posilovat imunitu dítěte, mělo by užívat stejné látky, jako si tady popisujeme, ale je nutné se vždy poradit s lékařem o daném množství a intenzitě jednotlivých látek, aby nemohlo dojít k předávkování.

Pojďme opustit téma léků a přípravků a zaměřme se na téma, které je důležité znát.

Nemoci a příznaky oslabení imunitního systému

Jaké existují příznaky oslabené imunity? Čeho si nevšímat, ale co naopak nesmíme přehlédnout? To vše probereme v následujícím odstavci.

Člověk může trpět tak zvanou primární imunodeficiencí neboli  vrozenou poruchou imunity. V tomto případě, jak napovídá název, člověk má tuto poruchu již od narození a existuje několik příznaků, jak to zjistit.

Mezi tyto hlavní příznaky hned po narození patří:

  • Omfalitida neboli špatné odhojení pupečníku
    Ve zjednodušeném slova smyslu se jedná o zánět pupeční rány u novorozence ihned po porodu. Tento zánět může dítě ohrozit ve chvíli, kdy by se infekce začala šířit dále do těla.
  • Otitida neboli zánět středního ucha
    Pokud se tento zánět středoušní dutiny za bubínkem projeví brzy po porodu, je to jasným znakem oslabené imunity.
  • Mastoiditida neboli zánět bradavkovitého výčnělku na hlavě
    Tento zánět většinou vzniká až po komplikacích se zmíněným zánětem středního ucha. V tuto chvíli je potřeba zvýšit ostražitost a zánět co nejrychleji vymýtit, aby se infekce nerozšířila dále do mozku, což by mohlo mít i fatální následky.
  • Pneumonie neboli zápal plic
    Velmi známé ale pro některé i velmi závažné onemocnění. Jedná se o zánětu největšího lidského orgánu-plic. Toto onemocnění je znakem opravdu slabé imunity a kromě malých dětí postihuje hlavně lidi staršího věku. Mnohem častější je však sekundární imunodeficience, což je získaná porucha imunity.

Logicky nejčastější příčinou získané poruchy imunity bývají následky nemocí , které zatěžují imunitní systém jako jsou HIV, Cukrovka nebo nádor v těle. Dále náš imunitní systém zatěžují i některé formy léčby jako například chemoterapie, radiace, cílená dieta apod.

Díky poruše imunitního systému jsou poté léčby nemocí zdlouhavé a můžou být dlouhou dobu víceméně bez efektu. Je t jakoby naše tělo bez imunity nemělo chuť se zahojit.

Příznaky oslabené imunity

Mezi 3 nejčastější příznaky oslabení imunitního systému patří:

Únava, lhostejnost a ospalost

Tento příznak je velmi zrádný, protože kdo se někdy necítí unavený? Komu se někdy nechce do práce? Ano přesně tak, je důležité umět rozlišit, jestli jsme se zrovna jen špatně vyspali a nebo jestli se o nás nepokouší nějaká nemoc právě skrze oslabenou imunitu.

Rozlišíme to následovně. Pokud denně spíte alespoň 7-8 hodin, což je doporučená denní dávka spánku a přesto se cítíte být unaveni, je to přesně ten příznak, že s naší imunitou není něco v pořádku.

Občas ale můžete vykazovat znaky lhostejnosti, kdy je Vám tak nějak všechno jedno, nemáte chuť jít mezi lidi, do práce apod. I toto může být znak oslabení imunity a bylo by dobré tento stav sledovat.

Nachlazení, chřipka, angína a bolest v krku

Jedná se o asi nejklasičtější a nejčastější onemocnění, které nás potkávají velmi často a skoro všude. Všichni jsme se s tím určitě setkali a moc dobře víme, co to obnáší. Tak ano, i toto jsou příznaky oslabené imunity a je třeba si své tělo velmi hlídat a podporovat ho zmíněnými vitamíny a látkami, abychom imunitu co nejdříve posílili a vyhnuli se tak například nepříjemnému a zmíněnému zápalu plic.

Žaludeční a střevní potíže

Ano, i to je velmi známý problém zapříčiněný oslabením imunity. Ruku na srdce…Kdo z nás se s tím nikdy nesetkal? Tak zvaná střevní chřipka se přenáší vzduchem a hlavně neuvěřitelnou rychlostí. Inkubační doba je velmi krátká, a tak pokud se setkáte s někým, kdo zrovna prochází tímto nepříjemným onemocněním, je dost velká pravděpodobnost, že zítra či pozítří se s tímto problémem budete potýkat také. V tomto případě je na místě užívání probiotik a dodržování krátkodobé diety, kterou Vám nejlépe určí Váš lékař.

Toto byly tedy 3 nejčastější příznaky, že naše imunita je slabá a potřebuje naší pomoc. Ovšem těchto výkřiků o pomoc je ve skutečnosti opravdu veliké množství a žádný z nich bychom neměli přecházet a ignorovat. Přípravky a doplňky stravy pro posílení imunity v dnešní době nestojí moc peněz a určitě by neměly chybět v žádné domácnosti. Pokud si přece jen ještě nejste jistí, jestli poznáte příznak, že se s Vaší imunitou něco děje, rozepíšeme si příznaky ještě heslovitě.

Pokud u sebe zpozorujete následující jevy, onemocnění a stavy, je na čase přemýšlet, jak svému imunitnímu systému pomoci.

Další příznaky

  • Snížená chuť k jídlu a nechutenství
  • Studené končetiny, návaly horka, pocení a pocity zimy
  • Zvyšující se Astma
  • Plíseň na horních i dolních končetinách (nejčastěji v oblasti nehtů)
  • Vyrážky, kopřivka, ekzém, svědění kůže
  • Kvasinkové infekce a onemocnění
  • Špatné hojení ran po úrazech
  • Pásový opar
  • Záněty očí
  • Mononukleóza (onemocnění jater)
  • Bradavice, kuří oka
  • Rakovina

Vždy pamatujte na to, že budete-li se starat o svůj imunitní systém a pravidelně ho posilovat zdravou stravou plnou vitamínů nebo doporučenými doplňky stravy, zachraňujete a chráníte své tělo před nepříjemnými až velmi závažnými onemocněními a budete se brzy cítit lépe až jednou přijdou dny, kdy si řeknete: „Cítím se opravdu skvěle!“ A to je to, oč tu běží.